Kunst & CultuurOnderwijs Ooststellingwerf

Bij Kunst & COO worden wekelijks danslessen gegeven in De Kampus te Oosterwolde. Alle danslessen worden verzorgd door Brigitte Hoogkamp. Het doel van de lessen is om in een ontspannen setting de leerlingen zich te laten ontwikkelen op gebied van dans. Aan bod komen o.a. techniek, inleving en passie maar ook samenwerking, ontwikkeling, inzet van eigen creativiteit en persoonlijke groei zijn van belang. Dit alles in een veilige omgeving waarin het contact tussen docent en leerling optimaal is.

1 á 2 keer per jaar is er een kijkmoment voor ouders en andere belangstellenden. De uitvoering met alle groepen wordt in de grote zaal gedaan waar ruimte is voor veel publiek. Dat maakt het nóg echter! Hieronder volgt een beschrijving van de groepen.

Ben je na het lezen van alle informatie nieuwsgierig geworden en benieuwd of dit iets voor jou is? Kom een les meedoen! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie.

Woensdag 19.00-20.15u

Ook volwassen dansliefhebbers kunnen bij ons terecht. In beweging blijven, maar op een persoonlijke en meer creatieve wijze dan in de sportschool? Dan is deze les perfect. Het plezier voor bewegen staat voorop. Mensen met of zonder ervaring zijn van harte welkom om hun liefde voor muziek en dans met ons te delen. We beginnen deze les met een warming-up voor de spiegel. Op een dansante manier wordt je lijf opgewarmd voor de oefeningen en de dans later in de les. Elk deel van je lijf wordt aangepakt en elke periode wordt er weer een nieuwe warming-up aangeleerd, zodat het spannend en uitdagend blijft. Na deze warming-up ‘in het midden’, gaan we verder met bewegen ‘over de lengte’. In rijen van 3-5 mensen naast elkaar wordt er met gecombineerde oefeningen door de zaal bewogen. Hierbij worden vooral coördinatie, snelheid en muzikaliteit aangepakt! De laatste 20-25 minuten worden gebruikt voor het leren en/of herhalen van een danscombinatie. Er wordt bekende en minder bekende muziek gebruikt, de ene keer een uptempo nummer en een andere keer iets rustigs. Veelal is de stijl van de danscombinatie jazz, maar zo nu en dan komt ook show/musical en modern aan bod! Tussendoor is er ruimte voor een praatje, maar ook lenigheid en kracht moeten onderhouden worden, dus er moet ook worden gewerkt! Een les met veel aspecten en variatie en een persoonlijke touch. De volwassenen kiezen er in principe voor om geen presentaties of voorstellingen meer te houden, maar in overleg is alles mogelijk!

 

Woensdag 17.30-19.00u

Is dansen wat je het liefste doet? Heb je al enige danservaring en wil je de beste danser worden die je kan zijn? Bij DansTalent! kun je je verder ontwikkelen op verschillende vlakken en in verschillende stijlen. Per seizoen werken we in een aantal blokken aan verschillende dansstijlen. DansTalent is bedoeld als extra les naast een reguliere dansles.Elk seizoen komen er meerdere aspecten van dans aan bod. Hieronder kan je lezen wat er in een dansjaar voorbij kan komen.

Techniek/lenigheid/kracht
In dit blok richten we ons o.a. op het verbeteren van de techniek door het herhalen van basispassen en bewegingen die in elke dansstijl terug te vinden zijn. Hoé voer je een bepaalde danspas uit en wat komt er allemaal bij kijken? Hoge benen, splitten en spagaten en sprongen waarbij het lijkt alsof je vliegt? Hier gaat heel veel oefening aan vooraf. Elke dag herhalen zodat je steeds leniger wordt en de mooiste danspassen met gemak kan uitvoeren! Voor het publiek moet het natuurlijk lijken alsof je danst zonder moeite, licht als een veertje wanneer je springt en moeiteloos allerlei moves op de grond. Dan komt kracht om de hoek kijken en daar is veel power voor nodig. Tijdens deze lessen komt het aan op liefde en passie voor dans en muziek, doorzettingsvermogen, wilskracht en concentratie om naast leuke en mooie dansen ook de beste danser op inhoudelijk vlak te worden! Ieder op zijn of haar eigen niveau en zonder het plezier uit het oog te verliezen.

 

Klassiek Ballet
Leer in dit blok de basis van klassiek ballet. Lichaamshouding, positie van armen en benen, typische bewegingen en passen die de basis vormen voor alle dansstijlen! Onmisbaar als je van dansen houdt en je graag wilt ontwikkelen!

Streetjazz
POWER! Dat is hét woord wat past bij deze stijl. Stoere bewegingen worden met kracht uitgevoerd op pittige, hedendaagse muziek.

Modern
Muziek vertelt een verhaal en in dit blok gaan we dit combineren met dans. Het combineren van bewegingsvormen, bijzondere muziek en veel eigen input vormen de basis van deze cursus. Een verrijking op dansgebied en een mooie manier om je eigen stijl te ontdekken en ontwikkelen!

Show/Musical
Hou je van de spotlights? Of wil je juist meer aan je uitstraling werken? In dit blok leer je dans en theater combineren. Vrolijke muziek met ondersteunende danspassen waarbij je je van top tot teen inleeft en een prachtige show leert neer te zetten!

Choreografie
Een dansles volgen is één ding, maar je eigen choreografie maken vraagt hele andere kwaliteiten. In de laatste weken van het seizoen leer je om bewegingen achter elkaar te zetten, een interessante combinatie te maken en je muzikaliteit toe te passen. Je sluit dit blok af met een zelfgemaakte choreografie

 

Maandag 15.00-16.00u

Tijdens de jazzlessen wordt er verder gegaan met de eerste stappen die in de les kinderdans zijn gezet. De muzikaliteit van de kinderen wordt verder ontwikkeld. Ze leren extra goed te luisteren naar de muziek, het ritme en welk gevoel er bij de muziek hoort. Ook wordt er een stevige basis voor de jazzdans gelegd. Snel, vrolijk, funky en stoer. Maar ook techniek, inlevingsvermogen en tekstbeleving komen aan bod. Jazzdans is een veelzijdige dansstijl waarmee je alle kanten op kan! Tijdens de lessen werken we met oefeningen aan onze techniek en lenigheid. Want hoge benen en een mooie draai willen we allemaal wel kunnen! Tijdens het maken van dansen is er ook ruimte voor de creativiteit van de kinderen. In groepjes gaan zij aan de slag om eigen dansjes te maken die later in het grotere geheel worden verwerkt! Zo leren de kinderen om samen te werken en zelf dingen te maken én onthouden. Zo worden ze al voorbereid op het echte werk!

 

Woensdag 16.30-17.30

De choreografieën krijgen meer lagen, we maken gebruik van grondwerk, gaan meer samenwerken en het onthouden en toepassen van techniek en danstermen wordt steeds belangrijker! De dansen die we maken zijn soms stoer en knallend, maar er zijn ook choreo’s die vragen om zachte bewegingen, inleving en gevoel. Waarom doe je een bepaalde beweging, welke emotie hoort erbij? Wat past bij de muziek en welke uitstraling hoort daarbij? Allemaal belangrijke aspecten in een dans en die aspecten komen allemaal terug.

 

Maandag Jazz 3 16.00-17.30u en Jazz 4 17.30-19.00u

In deze les wordt het allemaal een stuk serieuzer en het tempo ligt hoger. De leerlingen in deze groep zijn meer geïnteresseerd in de inhoud van de dansstijlen en willen resultaat zien. Ze kennen veel van de danspassen bij naam en weten hoe de passen er uit zien en uitgevoerd moeten worden. Het accent ligt in de les veel op het maken van mooie lijnen, inleving en je passie voor dans te gebruiken. We leren per periode één of meerdere dansen aan die steeds meer als een echte choreografie in elkaar wordt gezet. We laten de verschillende kanten van jazz zien. De stoere, technische stukken waarbij we veel gebruik maken van richtingen en verschillende tempo’s tegenover rustige stukken die om meer gevoel en uitstraling vragen. Net als in de andere lessen werken we regelmatig vanuit de creativiteit van de leerlingen. De eigengemaakte stukken krijgen meer vorm en worden gemaakt met meer muzikaliteit en gevoel voor dans en ruimte.

 

Maandag 19.00-20.30u

Net als bij de andere lessen bestaat deze les uit techniek, kracht, lenigheid, coördinatie en creativiteit. Maar in deze groep gaan we nóg een stapje verder. Er wordt meer van de leerlingen gevraagd en zij staan open voor nieuwe, onbekende dingen. In 90 minuten wordt er veel werk verricht. We beginnen met een warming-up waarbij we met verschillende gecombineerde oefeningen door de zaal bewegen. Het komt hierbij aan op gebruik van coördinatie, techniek, snelheid en muzikaliteit. Oefeningen worden niet eindeloos uitgelegd, maar er wordt een beroep gedaan op de focus, concentratie en het talent van de leerlingen. De leerlingen willen in deze les zoveel mogelijk dansen en creëren en we steken dan ook veel tijd in het leren en maken van choreografieën. De stijl van deze dansen komen vanuit de jazzbasis, maar we maken ook gebruik van andere stijlen. Modern, showmusical en lyrical jazz worden veel verwerkt in onze stukken. Daarin zijn uitstraling en houding, mooie lijnen en attack belangrijk, maar bovenal passie voor het dansen. Passie en vertrouwen brengen deze groep tot een hoger niveau! Naast de oefeningen en choreografieën die door de docent worden aangedragen, is eigenheid, inbreng en lef van de leerlingen ook heel belangrijk. De leerlingen willen zichzelf verbeteren, nieuwe dingen uitproberen en grenzen verleggen. Improvisatie is iets wat vaak terugkomt in de lessen. De muziek gaat aan en de leerlingen gaan zonder plan de dansvloer op. De muziek vertelt het lijf wat te doen, dus vaste ‘pasjes’ komen nu niet aan de orde. De mooiste dingen komen hieruit voort! Natuurlijk zijn muzikaliteit en ritmegevoel belangrijk, maar het meest belangrijk is dat je graag wilt en je volledig geeft tijdens de lessen. Als je openstaat om meer te leren en jezelf te ontwikkelen dan is dit de juiste plek!

 

Woensdag 15.00-15.45u (vanaf 3.5 jaar) en 15.45-16.30u (vanaf 6 jaar)
Tijdens de 45 minuten les die de kinderen hebben komen er verschillende aspecten van dans aan bod. Bij kidsdance wordt op speelse wijze een basis gelegd voor de ontwikkeling in dans. De kinderen leren wat het betekent om te dansen op muziek en de ruimte om hen heen te gebruiken. De jonge dansers maken op een plezierige manier kennis met verschillende dansbewegingen, benamingen en posities die in de lesjaren die volgen meer uitgebreid zullen worden. Ook eigen creativiteit speelt een grote rol en is er veel ruimte voor eigen inbreng en bewegingen van de kinderen. We doen het samen! We gebruiken bekende muziek van bijvoorbeeld Kinderen voor Kinderen en Junior Songfestival, maar ook instrumentale en onbekende nummers. Zo maken de kinderen kennis met allerlei verschillende muzieksoorten en stijlen en welke manier van bewegen daarbij past. Naast de verschillende oefeningen en dansspellen leren de kinderen elke periode een dans aan op muziek die op hun belevingswereld aansluit.